نشانه های نشتی لوله آب
یک نحوه تشخیص ترکیدگی لوله فاضلاب، توجه به نشانهها و علائم ترکیدن لوله در خانه است. در این بخش قصد داریم تا ۵ نشانه نشتی لوله آب در منزل را به شما یادآوری کنیم که با دیدن این نشانهها باید سریعا به دنبال پیدا کردن منشا نشتی لوله آب باشید.
۱-تشخیص نشتی لوله آب از رقم عجیب و غریب قبض آب
وقتی قبض آب به در منزل شما آمده و رقمی نجومی در قبض درج شده، باید شک کنید که شاید نشتی لوله آب، این هزینه را روی دست شما گذاشته است. کمی دقت در میزان آب مصرفی درج شده روی قبض در دورههای پیشین و مقایسه آن با میزان آب مصرفی این دوره، به شما در تشخیص نشتی لوله آب و جلوگیری از نشتی آب لوله کمک خواهد کرد.
۲-تشخیص نشتی لوله آب از روی کنتور
اگر میخواهید از تشخیص نشتی لوله آب منزلتان از روی کنتور آب خانه مطمئن شوید، قبل از هرکاری مطمئن باشید که هیچ شیر آبی در داخل یا خارج از منزل شما باز نیست. بعد به سراغ کنتور آب بروید و بررسی کنید و ببینید آیا حرکت میکند یا خیر. اگر مثلث یا چرخ نقرهای داخل آن حرکت میکرد، این به آن معنا است که نشتی لوله آب دارید. راه دیگر هم این است که عدد کنتور آب را بخوانید و بعد از یک تا ۲ ساعت مجددا آن را بررسی کنید (البته باید مطمئن باشید که در طول این مدت هیچ شیر آبی باز نشده است). اگر عدد کنتور آب تغییر کرد، این به معنی نشتی لوله آب در منزل است و باید حتما به دنبال نشت یابی لوله های آب باشید.
۳- تشخیص نشتی لوله آب از قارچ یا کپک روی دیوار غیر مرتبط با حمام
نشتی لوله آب، فضای بسیار مناسبی را برای رشد قارچ و کپک روی دیوارها فراهم میکند. چرا که قارچ و کپکها در محیطهای تاریک و نمناک خیلی سریع رشد میکنند. پس اگر روی دیوارتان قارچ یا کپک مشاهده کردید، به ویژه اگر دیواری بود که به دیوار حمام مرتبط نبود، احتمال خیلی زیاد، با مشکل نشتی لوله آب روبهرو هستید و نیاز به نشت یابی لوله های آب دارید.
۴- تشخیص نشتی لوله آب از لکه، آسیب و یا شکم دادن دیوار، سقف و یا کف زمین
هرگونه تابدار شدن و تاول زدن و شکم دادن و یا وجود هرگونه لکه و رد آب بر روی دیوارها، سقف و یا کف خانه ممکن است نشان از نشتی لوله آب و نیاز به نشت یابی لوله های آب باشد. احتمالا این نشتی در محوطهای در اطراف همین آسیب دیدگی دیوار یا کف و یا سقف قرار دارد.
البته وجود رطوبت بالا هم گاهی وقتها باعث بروز چنین آسیبهایی میشود ولی همزمانی این مشکل با قبض نجومی آب و یا برخی دیگر از نشانههای ذکر شده، احتمال آنکه با مشکل نشتی لوله آب مواجه شده باشید را بیشتر میکند.
۵-تشخیص نشتی لوله آب از بوی نم و کپک زدگی
آبی که در پی نشت از لوله آسیب دیده، در دیوار باقی میماند، باعث میشود تا بوی نا و نم به مشام برسد. پس اگر خانه، به ویژه حمام خود را تمیز کردهاید ولی باز هم بوی نم و کپک زدگی به مشامتان میرسد، ممکن است بخشی از لوله کشی آب منزل دچار نشتی شده باشد و باید برای نشت یابی لوله های آب اقدام کنید.
۶– تشخیص نشتی لوله آب از افت فشار ناگهانی آب
یکی دیگر از نشانههای نشتی آب خانه، ایجاد افت فشار ناگهانی در جریان آب منزل است. این افت فشار ناگهانی معمولا به خاطر ترکیدن لوله و نشتی آب ایجاد میشود.
۷– تشخیص نشتی لوله آب از صدای چکه کردن دائم آب
اگر در منزل دائما صدای چکه کردن آب را میشنوید، اما نمیتوانید منبع آن را پیدا کنید، به احتمال بسیار بالا، در قسمتی از خانه، نشتی آب وجود دارد. البته معمولا در این حالت، نشت یابی لوله های آب سخت است و باید تشخیص ترکیدگی لوله با دستگاه انجام شود.
۸– تشخیص نشتی لوله آب از نشتی آب به طبقات پایین
یکی دیگر از نشانههای تشخیص نشتی لوله آب، نشتی آب به سقف طبقات پایینتر است. طبیعتا این نشانه بسیار بارزی است و همکاری همسایههای طبقات پایین نیز میتواند به شما برای نشت یابی لوله های آب کمک کند. بنابراین در صورتی که یکی از همسایههای شما اشارهای مبنی بر نم دادن سقف خانهشان کرد، حتما آن را جدی بگیرید و محل نم زدگی سقف را به یک لولهکش متخصص اطلاع دهید. به احتمال قوی، لوله آب در همان نقطهای که نشانهها در آن دیده میشود، ترکیده است و لولهکشان متخصص میتوانند با استفاده از تشخیص ترکیدگی لوله با دستگاه هم از این امر مطمئن شوند.
چطور محل نشتی لوله آب را تشخیص دهیم؟
روش خانگی نشت یابی لوله های آب
اگر مطمئن شدید که نشتی لوله آب دارید، گام بعدی این است که تشخیص دهید این نشتی در داخل خانه است و یا خارج از خانه. نحوه تشخیص ترکیدگی لوله فاضلاب داخلی یا خارجی به این شکل است که ابتدا باید شیر آب مصرفی منزل را ببندید. معمولا این شیر در پارکینگ یا موتورخانه قرار دارد. یک بار دیگر با همان شیوه، عدد روی کنتور آب را بخوانید و یکی دو ساعت بعد مجددا این عدد را بررسی کنید (مطمئن شوید که در طول این مدت کسی در داخل خانه شیر آب را باز نکند).
اگر کنتور آب از حرکت کردن ایستاده بود و تغییری در آن ایجاد نشد، چکه آب در داخل منزل است. ولی اگر کنتور آب همچنان حرکت کرد و تغییراتی در آن ایجاد شد، نشتی لوله آب، در فاصله بین کنتور و داخل خانه اتفاق افتاده است.
روش سنتی تشخیص نشتی لوله آب
در روش قدیمی تشخیص نشتی لوله آب، بر اساس علائم و نشانهها، چندین محل در خانه یا ساختمان که مشکوک به نشتی آب و ترکیدگی لوله بودند، تخریب میشدند تا بالاخره منبع اصلی نشتی آب مشخص شود. هرچند این چند محل، بر اساس نظر و تجربه افراد متخصص انجام میشد، اما به هر حال، به علت عدم برخورداری از فناوریهای جدید برای نشت یابی لوله های آب، به صورت ناگزیر گاهی چندین منطقه به اشتباه تخریب شده و در نتیجه هزینه و زحمت این روش برای افراد بسیار بالا بود.
نشت یابی لوله های آب بدون تخریب
پیشرفت تکنولوژی و ابداع روشهای جدید، همانطور که در همه عرصههای زندگی موثر و مفید بوده است، در زمینه تشخیص نشتی لوله آب نیز بسیار کمک کننده بوده است. با اختراع فناوریهای جدید، دیگر نیازی به کندن و تخریب قسمتهای مشکوک برای تشخیص نشتی لوله آب نیست و در عوض، امروزه از نشت یابی لوله با دستگاه مخصوص و بدون تخریب استفاده میشود.
در واقع روشهای تخصصی متنوعی برای نشت یابی لوله های آب وجود دارند که در تمامی آنها از دستگاههای نشت یاب استفاده میشود. دلایل رایج نشتی آب در نشت یابی لوله با دستگاه، شامل فرسودگی لوله آب، گیر کردن اجسام در لوله، شکستگی لوله و یخ زدن لولههای آب در زمستان است.
در ادامه برخی از پرکاربردترین وسایل نشت یابی لوله با دستگاه را معرفی میکنیم:
- نشت یابی لوله با دستگاه صوتی
نحوه تشخیص ترکیدگی لوله فاضلاب با دستگاه صوتی به این صورت است که دستگاه نشتی یاب، امواج صوتی ایجاد شده توسط حرکت آب را شناسایی کرده و از این طریق تشخیص نشتی لوله آب، بدون هیچ گونه تخریبی انجام میشود. در روش نشت یابی با دستگاه صوتی، حتی امواج کوچکترین حرکات آب (حاصل از سوراخهای بسیار کوچک در لوله) هم شناسایی میشود.
البته دستگاه نشتی یاب صوتی، قادر به تشخیص نشتی لوله آب تنها تا عمق ۴۰ سانتیمتر در زمین است.
- نشت یابی لوله با دستگاه مادون قرمز
نحوه تشخیص ترکیدگی لوله فاضلاب در روش نشت یابی لوله با دستگاه مادون قرمز، به این صورت است که دستگاه نشتی یاب با دریافت امواج مادون قرمز از طریق گیرنده و فرستنده مخصوص خود، محل دقیق نشتی آب را مشخص میکند. این دستگاه به خصوص برای تشخیص نشتی لوله آب در اعماق زمین بسیار کاربردی است.
نشت یابی لوله با دستگاه تصویربرداری حرارتی، استفاده از گازهای نیتروژن/هیدروژن برای نشت یابی لوله های آب، استفاده از دوربینهای آندوسکوپی برای تشخیص نشتی لوله آب پنهان و به کارگیری دستگاههای رطوبت سنج برای ترسیم نقشه رطوبت دیوارها، همگی جزو سایر روشهای پیشرفته تشخیص ترکیدگی لوله با دستگاه هستند.
همه این روشهای نشت یابی لوله با دستگاه، هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند اما در هر صورت نسبت به نحوه تشخیص ترکیدگی لوله فاضلاب به صورت سنتی، برتری بسیاری دارند، زیرا محل نشتی آب، دقیقا و به صورت نقطهای مشخص میشود و هیچ هزینه و تخریب اضافی برای صاحب خانه به دنبال ندارد.
تشخیص نشتی لوله آب در بخشهای مختلف منزل
- نشتی شیرها
نشتی شیرها عموما به خاطر پوسیدگی واشر شیر است. واشر سینک معمولا زیر دسته شیر قرار دارد و تعویض آن کار راحتی است. البته باید ابزار مناسب تعویض آن را داشته باشید. در ابتدا باید شیر آب اصلی زیر سینک یا شیر آب اصلی خانه را ببندید و بعد دسته شیر را باز کنید تا به واشر برسید.
- نشتی توالت
نشتی توالت میتواند بدون آنکه نشانه و سر و صدای خاصی داشته باشد، باعث از دست رفتن صدها گالن آب شود. حتی یک نشتی کوچک و ساده، باعث هدر رفتن حجم زیادی از آب و در نتیجه هزینه بالایی میشود. اما خوشبختانه تعمیر نشتی توالت، کار ساده و ارزان قیمتی است. اگر متوجه نشتی آب در توالت شدید، کافی است درب بخش تانکر سیفون را بردارید و چند قطرهای رنگ خوراکی به تانکر سیفون اضافه کنید. سی دقیقه صبر کنید و دراین مدت سیفون را نکشید. اگر آب رنگی در داخل کاسه توالت دیدید، این یعنی یک جای کار مشکل دارد. اما اگر آب داخل کاسه توالت بی رنگ و شفاف است، مشکلی وجود ندارد.
- نشتی دریچه میان سیفون و کاسه توالت
بیشترین دلیل نشتی آب توالت، درست کار نکردن این دریچه است. واشر این دریچه در بخش پائینی تانکر سیفون قرار دارد و وقتی سیفون را میزنید، این دریچه بلند شده و آب را داخل کاسه توالت میریزد. اگر این دریچه آسیب دیده باشد، آب به صورت مداوم (حتی در مواقعی که سیفون را نزدهاید) از تانکر سیفون به داخل کاسه توالت میرود.
- مشکل دسته یا دکمه سیفون
اگر این دسته یا دکمه آسیب دیده باشد، با کمی حرکت دادن آهسته آن، میتوانید مانع از سرریز کردن آب به داخل کاسه توالت شوید. اگر حس کردید که مشکل در این بخش است، باید دکمه یا دسته سیفون را تعویض کنید.
- نشتی لوله شوفاژ
گاهی به دلایلی مثل فرسودگی لوله شوفاژ، استفاده از لولههای آهنی و نامناسب و یا وجود اختلال در لوله کشی ساختمان و آب بندی نامناسب، نشتی لوله شوفاژ اتفاق میفتد.
در برخی موارد نشتی لوله شوفاژ را میتوان از بروز رطوبت، نم زدگی و لکههای زرد رنگ روی دیوار قسمتهای مختلف خانه و یا صدای چکه کردن آب تشخیص داد. اما در بیشتر اوقات، برای تشخیص نشتی لوله شوفاژ، نیاز به کمک یک فرد متخصص است. شرکتهای متخصص در زمینه نشتی لوله آب، معمولا برای تشخیص محل و علت نشتی لوله شوفاژ، از روشهای تشخیص نشتی لوله شوفاژ با دوربین حرارتی و دستگاه تشخیص ترکیدگی لوله آب استفاده میکنند.
پس از پیدا کردن علت و شدت نشتی شوفاژ، ممکن است لازم باشد برخی از لولهها یا کل لوله کشی شوفاژتان را تعویض کنید.
ترکیدگی لوله شوفاژ در نتیجه به کار بردن اتصالات غیر استاندارد برای اتصال لولهها، توکار بودن لولههای فلزی شوفاژ و خوردگی لولهها در خاک مرطوب و آهکی، بروز واکنش شیمیایی بین دو لوله غیر همجنس در کنار یکدیگر، نزدیکی لولههای آب گرم و سرد و انبساط و انقباض لولهها در کنار یکدیگر و ترکیدگی لوله به علت یخ زدن لوله فلزی عایق نشده، از دیگر دلایل رایج نشتی لوله شوفاژ هستند.
- نشتی آب استخر و منبع آب
در ساختمانهای دارای استخر، نشتی آب معمولا بسیار رایج است و متاسفانه نشتی استخر، مقدار آب بسیار زیادی را به هدر میدهد. این نشتی آب علاوه بر هزینههای کلان قبض آب، هزینههای جانبی از جمله هزینه تشخیص ترکیدگی لوله با دستگاه، تعمیر لوله کشی پس از تشخیص و بنایی خود استخر را نیز به همراه خواهد داشت. اگر میخواهید قبل از درخواست تشخیص ترکیدگی لوله با دستگاه، خودتان از احتمال نشتی استخر مطلع شوید، به علائم زیر برای نشت یابی لوله های آب استخرتان توجه کنید:
- افت غیر عادی و روزانه سطح آب استخر
- ترک خوردن کاشیهای دیوار و کف استخر
- حضور جلبک درون استخر به فاصله کمی از تصفیه شیمیایی آب استخر
- نشت یابی لوله های آب در بخشهای دیگر خانه
باید این را در نظر داشته باشید که همیشه مکان دقیق نشتی آب کاملا واضح و شفاف نیست. گاهی وقتها نشتی آب از یک مکان شروع میشود و بعد به جاهای دیگری منتقل میشود که آسیبهای زیادی را وارد میکند. برای نشت یابی لوله های آب به دنبال دیوارهای مرطوب، تغییر رنگ یا لکه روی کف، سقف، دیوارها و یا حتی کف کابینت و زیر سینک ظرفشویی بگردید. جمع شدن آب در کف کابینت یا کف خانه هم میتواند نشانه چکه آب باشد.
روش جلوگیری از نشتی آب لوله
اگر میخواهید خود را از دردسر نشتی لوله آب و نیاز به نشت یابی لوله های آب رها کنید، بهترین کار این است که در وهله اول، برای جلوگیری از نشتی آب لوله اقدام کنید.
برای جلوگیری از نشتی آب لوله، بهتر است حتما مخزن آب سرد را بپوشانید و لولههای آب خانه که در دسترستان هستند را عایق بندی کنید. همچنین میتوانید لولههای آب پوسیده و قدیمی را قبل از ترکیدن و خراب شدن، تعویض کنید.
البته به خاطر داشته باشید که حتی با اجرای روشهای جلوگیری از نشتی آب لوله، باز هم ممکن است گاهی به علت فرسوده شدن لولهها و یا عایق نبودن لولههایی که به راحتی عایق نمیشوند (مثل لولههای آب زیرزمین) باز هم نشتی آب برای خانه شما پیش بیاید. اما به هرحال انجام اقدامات پیشگیرانه، احتمال وقوع این مسائل را کمتر میکند.
نکته
نشتی لوله آب در منزل، علاوه بر اینکه باعث هدر رفتن حجم زیاد آب میشود، آسیبهای زیادی هم به دیوارها و بنای خانهتان وارد میکند. به همین علت حتما اقدامات لازم برای جلوگیری از نشتی آب لوله را تا حد امکان انجام دهید.
اما در صورت وقوع نشتی آب و به محض آنکه متوجه شدید لوله آب خانه دچار نشتی شده است، برای یافتن محل نشتی، نشت یابی لوله های آب و تعمیر آنها وارد عمل شوید تا جدای از هدر رفتن آب، از وارد شدن آسیب به تاسیسات منزلتان جلوگیری کنید. در برخی موارد، تشخیص نشتی لوله آب مثل نشتی، چکه شیر آب یا توالت و یا نشتی لوله شوفاژ، برطرف کردن عاملِ مشکل، کار نسبتا سادهای است.
اما اگر نشتی لوله آب در منزل، مربوط به یکی از لولههای توکار کف یا سقف خانه باشد، باید حتما از کمک افراد متخصص و خدمات نشت یابی لوله با دستگاه بهره بگیرید. همانطور که در بالا گفتیم، نحوه تشخیص ترکیدگی لوله فاضلاب و هزینه آن میتواند بر اساس نوع دستگاه استفاده شده برای نشت یابی لوله های آب متفاوت باشد. اما این هزینهای است که بهتر است حتما پرداخت کنید، زیرا تشخیص ترکیدگی لوله با دستگاه، طبیعتا هزینه و خرابی کمتری نسبت به روشهای سنتی دارد.
دیدگاهتان را بنویسید